Werken met verkoudheid in de zorg? Zorg & Corona

Het antwoord op deze vraag kun je vinden op de pagina 'Uitgangspunten inzetten en testen zorgmedewerkers' van de Rijksoverheid.

Een zorgmedewerker met minimaal 24 uur symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) en die directe zorg* verleent aan een patiënt/cliënt, kan GETEST1 worden.

Totdat de testuitslag bekend is:

  • Medewerkers met koorts: thuisblijven
  • Medewerkers zonder koorts: bij voorkeur thuisblijven of anders persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)2 gebruiken zodat de medewerker de patiënt/cliënt niet besmet.

Als testuitslag bekend is:
  • Indien de test negatief is: aan het werk met algemene hygiënemaatregelen.
  • Indien de test positief is: thuisblijven tot 24 uur klachtenvrij.

* Dit betreft werkzaamheden die op minder dan 1,5 m ten opzichte van de patiënt/cliënt plaatsvinden.
  1. Neem contact op met de werkgever voor de procedure rondom testen. De regie voor het testen ligt bij de GGD in de regio (zie https://ggdghor.nl/thema/testen-covid-19). Zorgmedewerkers die werken met lichamelijk kwetsbare of oudere personen hebben prioriteit.
  2. PBM om te voorkomen dat de medewerker met klachten het virus overdraagt aan patiënten/cliënten, bestaat uit een chirurgisch mondneusmasker en wegwerphandschoenen voor de medewerker. Het mondneusmasker kan 3 uur achtereen gedragen worden (bij verschillende patiënten/cliënten). De handschoenen moeten per patiënt/cliënt gewisseld worden.
NB Ter voorkoming van besmetting van de medewerker door de patiënt/cliënt worden de standaard PBM gedragen.

Aanmelden zorgverlener

Wil jij dat wij op zoek gaan naar een opdracht die bij jou past? Meld je dan aan via onderstaande button.