« terug naar het overzicht

Zorgverleners voelen zich bezwaard om op vakantie te gaan.

20 november 2019


Waar de meeste mensen uit kijken naar de zomervakantie, is dat voor mensen uit de zorg net wat anders. 20% gaat namelijk niet met een fijn gevoel op vakantie. De reden is namelijk het personeelstekort. In vergelijking met andere sectoren wordt deze rede in de zorg het meest genoemd. Doordat er zo weinig personeel in de zorg is, in combinatie met de vakanties zorgt ervoor dat niet alle gaten opgevuld kunnen worden.

Reden van personeelstekort  
De reden voor het personeelstekort in de zorg is dat het aantal vacatures in de zorg groeit, en er steeds meer mensen vertrekken uit de zorgsector. De reden dat mensen vertrekken is niet zo zeer omdat ze het werk niet meer leuk vinden, maar omdat ze ontevreden zijn over de hoge werkdruk of omdat er dingen in de organisatie niet goed geregeld zijn. Wanneer andere collega’s met vakantie gaan in combinatie met de grote personeelstekorten ervaren mensen die in de zorg werken meer stress. Omdat men niet op vakantie durft te gaan kan deze druk zelfs meer oplopen.

Andere sectoren
Mensen die binnen de culturele sector en financiële dienstverlening werken voelen zich het meest bezwaard om op vakantie te gaan. Normaal gesproken is het al druk op de werkvloer, maar als mensen binnen deze sector dan met vakantie gaan hebben ze het gevoel dat ze hun collega’s met extra werk opzadelen. Mensen die op scholen werken gaan wel met een goed gevoel op vakantie, want de scholen zijn dan meestal dicht.

Jonge mensen
Wanneer we naar de leeftijdscategorieën kijken valt het op dat jonge werknemers zich meer bezwaard voelen dan oudere om op vakantie te gaan. In de leeftijdscategorie 18- tot 24-jarige voelt 36% zich bezwaard. Een van de bezwaren is dat het al zo druk is op de werkvloer, en dat ze hun collega’s niet willen opzadelen met meer werk. Daarbij willen ze niet dat hun werkzaamheden stil liggen, hun zijn namelijk de enige op het werk die dit werk kunnen uitvoeren. Van de 50-plussers voelt slechts 12% zich bezwaard om op vakantie te gaan.

Zorg jij ervoor dat jouw toekomstige collega’s met een gerust hart op vakantie gaan? Schrijf je dan nu in als zorgverlener of reageer op een van onze vacatures!

 

Aanmelden zorgverlener

Wil jij dat wij op zoek gaan naar een opdracht die bij jou past? Meld je dan aan via onderstaande button. 

Neem contact op

Neem contact op

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van updates binnen de zorgsector, meld je dan aan via onderstaande button.