« terug naar het overzicht

Wat betekent de Wet DBA voor uw organisatie?

20 juni 2019

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) - de handhaving op de nieuwe zzp-wet - is in ieder geval een jaar uitgesteld: tot januari 2021. Een deel van de plannen voor de nieuwe wet DBA zijn al bekend geworden, onderstaand een toelichting van de punten:

Zelfstandigenverklaring
Als een zelfstandig ondernemer meer dan 75 euro per uur verdient, dan gaat het kabinet ervan uit dat hij genoeg geld overhoudt voor verzekeringen en pensioen. Voor zzp'ers met zo'n hoog tarief komt er een 'zelfstandigenverklaring'. Dat is een overeenkomst tussen de zzp'er en zijn opdrachtgever. Hiermee spreken ze vooraf af dat de zzp'er echt als zelfstandige werkt. Voorwaarden: de zzp'er is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de opdracht duurt maximaal een jaar. Met zo'n verklaring weten opdrachtgever en opdrachtnemer zeker dat ze geen naheffingen krijgen en leggen ze samen vast dat er geen sprake is van een dienstverband met arbeidsrechtelijke gevolgen, zoals recht op pensioen en cao-bepalingen.

Webmodule: vragenlijst over de opdracht
Er komt waarschijnlijk een webmodule voor opdrachten die minder dan 75 euro per uur opleveren of langer duren dan een jaar. Hiermee kunnen opdrachtgevers en zzp'ers bepalen of en hoe een opdracht door een zelfstandige uitgevoerd mag worden. Momenteel wordt deze online vragenlijst getest met behulp van toekomstige gebruikers, na de zomer (2019) zal het kabinet de Tweede Kamer informeren over de resultaten.
Uitstel en 'kwaadwillendheid'
Het kabinet streeft ernaar de nieuwe zzp-wet per 2021 in te voeren. Daarom is de handhaving van de controle op schijnzelfstandigheid een jaar uitgesteld. Pas op 1 januari 2021 gaat de Belastingdienst iedereen controleren. Op dit moment kan de fiscus alleen naheffingen en boetes opleggen als er zowel sprake is van een van een (fictieve) dienstbetrekking als van 'kwaadwillendheid'. Als een opdrachtgever niet kwaadwillend is maar zich niet aan de regels houdt, dan kan de Belastingdienst wel een waarschuwing geven. Nu heeft dat verder geen gevolgen, maar vanaf 1 januari 2020 verandert dat. Als opdrachtgevers vanaf dan hun werkwijze niet aanpassen na aanwijzingen van de Belastingdienst, volgt een naheffing of boete.

Minimumtarief: ook voor particulieren, exclusief administratie
Verder staat in de brief meer dat het minimumtarief van 16 euro per uur gaat gelden voor alle zzp’ers, dus voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Als particulier een zzp-kapper laten komen voor 10 euro per uur, mag straks dus niet meer. Het minimumtarief gaat gelden voor alle uren die een zzp'er aan een opdracht besteedt, staat in de brief. "Er is rekening mee gehouden dat zzp'ers gemiddeld een derde van hun tijd moeten besteden aan overige werkzaamheden, zoals administratie."

Extra kosten
Het tarief is exclusief de kosten die een zzp'er maakt. Denk aan de verf van een schilder, afwasmiddel van een schoonmaker of reiskosten. Die kosten voor materiaal komen dus bovenop de 16 euro. Dit is een beetje anders dan is afgesproken in het regeerakkoord. Daarin stond dat iedere zzp'er met een laag tarief een dienstverband zou krijgen. Maar deze afspraak blijkt niet goed te passen in de Europese wetgeving.


Zodra er meer bekend is over de Wet DBA, dan brengen we u uiteraard op de hoogte.

Aanmelden zorgverlener

Wil jij dat wij op zoek gaan naar een opdracht die bij jou past? Meld je dan aan via onderstaande button. 

Neem contact op

Neem contact op

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van updates binnen de zorgsector, meld je dan aan via onderstaande button.