« terug naar het overzicht

Einde van de zzp'er in de zorg in zicht?

22 januari 2020

Als het aan minister de Jonge ligt, worden alle zzp’ers in de zorg in de toekomst gewoon in loondienst opgenomen. Dit meldt de minister vrijdag 17 januari tijdens de uitzending van Meldpunt waarin hij te gast was. Op dit moment werken er zo’n 135.000 zorgprofessionals als zzp’er in de zorg

Tijdens de uitzending werden verschillende onderwerpen besproken zoals verpleeghuiszorg, thuiszorg en personeelstekort. Wanneer er om de mening werd gevraagd van de minister als het gaat om personeelstekort, weet hij te vertellen dat hij af wil van zzp’ers in de zorg. Dit wil hij gaan doen door de wetgeving aan te passen zodat werken als zzp’er onmogelijk wordt.

Maar waarom?
Omdat Minister de Jonge van mening is dat alle zzp’ers in loondienst moeten, leggen wij uit waarom er zoveel zzp’ers in de zorgmarkt zijn.

Minder kwaliteit
Op dit moment zegt bijna de helft van alle medewerkers in de zorg binnen twee jaar het dienstverband op. Dit was niet de bedoeling toen de minister in 2018 de nieuwe actieplannen presenteerde. Afgelopen week concludeerde een onafhankelijke commissie dat hierdoor de kwaliteit minder wordt, en fors onder druk staat. Echter heeft de minister hier geen woord over gesproken tijdens de uitzending.

Waarom zzp’er?
Afgelopen jaar, is de groep die zich in hebben geschreven als zzp’er met 11% gegroeid. Dit komt neer op ongeveer 14.000 inschrijvingen. Hierdoor komt het totaal op 135.000. Wanneer we naar de kwaliteit gaan kijken, zien we dat de groep zzp’ers het meest ervaren is. De gemiddelde werkervaring in deze groep zit tussen de 15 en 20 jaar.

Groot deel komt niet meer terug
Omdat een groot deel niet meer terug komt, wil minister de Jonge af van zzp’ers. Hij hoopt hiermee dat de zelfstandige zorgprofessionals terug komen in loondienst. Echter blijkt uit onderzoek dat 73% de zorg gaat verlaten mochten zij niet meer als zzp’er komen te werken. En zo is het cirkeltje weer rond. Omdat het werkgeverschap zo slecht is gaan juist veel zorgverleners zzp’en en willen dus niet meer terug in loondienst.
 

Aanmelden zorgverlener

Wil jij dat wij op zoek gaan naar een opdracht die bij jou past? Meld je dan aan via onderstaande button. 

Neem contact op

Neem contact op

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van updates binnen de zorgsector, meld je dan aan via onderstaande button.